Кухня – майже сакральне місце для кожного господаря чи господині. Зараз велика частина людей вже перестала використовувати кухні за прямим призначенням – для приготування їжі. Та, не зважаючи на це, середній українець чи українка проводять за приготуванням їжі 5-7 годин на тиждень, а це майже повноцінний робочий день. І помічниця у цьому, звісно, плита.

Тож розповімо Вам про чи не найголовнішу принаду кожної кухні – варильну поверхню.

За способом нагріву всі варильні поверхні поділяються на електричні та газові. За способом розташування на вбудовані в кухонні меблі та розташовані окремо.

Тому, якщо обираєте плиту – важливо знати про їх види та основні переваги й недоліки.

Газова плита

Газові плити – як можна зрозуміти з назви, нагріваються такі плити від газу – скрапленого (з балонів) чи природного (що поступає в оселю по трубі).

Перевагами газових плит є:

  • Швидкий розпал плити;
  • Можливість використання багатьох видів посуду;
  • Газові плити дешевші за електричні;
  • Зручне регулювання температури;
  • Економічність, зважаючи на низьку ціну на газ;
  • Швидше приготування їжі, оскільки температура відкритого полум’я вища за температуру електричного ТЕНа.

Недоліками газової плити є:

  • Виділяє вуглекислий газ, спалюючи кисень при горінні, через що обов’язково радимо вмикати витяжку чи відчиняти вікно при приготуванні страв;
  • Небезпека витоку газу.

Звичайна електрична плита

Електричні плити – нагріваються від електроенергії й поділяються на звичайні, склокерамічні й індукційні.

Класичні (звичайні) електроплити – звичний нам тип електроплит з конфорками, також різняться за матеріалом поверхні на емальовані, склокерамічні та з покриттям із нержавіючої сталі.

Перевагами таких плит є:

  • Безпечна робота при правильній установці;
  • Електроплита не утворює нагару та кіптяви.

Недоліками ж можна назвати:

  • Вищу вартість у порівнянні з газовими плитами;
  • Більшу тривалість приготування їжі та залежність від електропостачання, що буває критично, якщо Ви мешкаєте за містом.

Склокерамічна електрична плита

Склокерамічні плити мають дзеркальну, пласку і гладку поверхню із позначеними конфорками та вбудованим нагрівальним ТЕНом. Вони розігріваються до потрібної температури всього за 10-12 секунд та мають чудову теплопровідність.

Перевагами склокерамічних плит є:

  • Зручне миття, оскільки поверхня рівна та пласка;
  • Стильний дизайн;
  • Нагрівальні елементи нагріваються та охолоджуються швидше, ніж у звичайних плит – воду можна закип’ятити вже за 2-3 хвилини;
  • Виключається можливість опіків.

До недоліків можна віднести наступне:

  • Склокерамічна плита дорожча за газову та звичайну електричну плиту;
  • Для приготування їжі підходить лише чавунний чи емальований посуд;
  • Поверхня плити легко дряпається, а для її чищення необхідні спеціальні засоби.

Індукційна електрична плита

І останній вид електричних плит – індукційні плити. Вони нагрівають посуд вихровими струмами, які створюють високочастотні магнітні поля. Це найсучасніший тип плити, і ось чому:

  • Індукційна плита швидко нагрівається;
  • Конфорка вмикається лише при наявному на ній посуді, а при його знятті – автоматично вимикається, що не лише економить електроенергію, а й унеможливлює опіки;
  • Точно підтримує задану для приготування температуру;
  • Поверхня швидко нагрівається та остигає;
  • Легко очищується від бруду;
  • Має велику кількість додаткових корисних функцій.

Недоліками таких плит можна назвати:

  • Високу ціну індукційних плит;
  • Наявність електромагнітного випромінювання;
  • Велике навантаження на електропроводку (монтаж надійного автомата при встановленні індукційної плити – обов’язковий) ;
  • Для індукційних плит підійде лише чавунний, емальований та посуд із нержавіючої сталі.

Тож, висновки залишаються за Вами. Яку обрати плиту – справа як смаку, так і інтер’єру оселі та технічних параметрів у ній. Domer, своєю чергою, виконає монтаж варильної поверхні за Вашим завданням у мобільному додатку. А якщо необхідна консультація щодо монтажу – наша диспетчерська служба з радістю Вам у цьому допоможе!

Максим Олейко
маркетолог Domer
0
0
0