Кухня – майже сакральне місце для кожного господаря чи господині. Зараз велика частина людей вже перестала використовувати кухні за прямим призначенням – для приготування їжі. Та, не зважаючи на це, середній українець чи українка проводять за приготуванням їжі 5-7 годин на тиждень, а це майже повноцінний робочий день. І помічниця у цьому, звісно, плита.
Тож розповімо Вам про чи не найголовнішу принаду кожної кухні – варильну поверхню.
За способом нагріву всі варильні поверхні поділяються на електричні та газові. За способом розташування на вбудовані в кухонні меблі та розташовані окремо.
Тому, якщо обираєте плиту – важливо знати про їх види та основні переваги й недоліки.
Газова плита
Газові плити – як можна зрозуміти з назви, нагріваються такі плити від газу – скрапленого (з балонів) чи природного (що поступає в оселю по трубі).Перевагами газових плит є:
- Швидкий розпал плити;
- Можливість використання багатьох видів посуду;
- Газові плити дешевші за електричні;
- Зручне регулювання температури;
- Економічність, зважаючи на низьку ціну на газ;
- Швидше приготування їжі, оскільки температура відкритого полум’я вища за температуру електричного ТЕНа.
Недоліками газової плити є:
- Виділяє вуглекислий газ, спалюючи кисень при горінні, через що обов’язково радимо вмикати витяжку чи відчиняти вікно при приготуванні страв;
Небезпека витоку газу.
Звичайна електрична плита
Електричні плити – нагріваються від електроенергії й поділяються на звичайні, склокерамічні й індукційні.
Класичні (звичайні) електроплити – звичний нам тип електроплит з конфорками, також різняться за матеріалом поверхні на емальовані, склокерамічні та з покриттям із нержавіючої сталі.
Перевагами таких плит є:
- Безпечна робота при правильній установці;
- Електроплита не утворює нагару та кіптяви.
Недоліками ж можна назвати:
- Вищу вартість у порівнянні з газовими плитами;
- Більшу тривалість приготування їжі та залежність від електропостачання, що буває критично, якщо Ви мешкаєте за містом.
Склокерамічна електрична плита
Склокерамічні плити мають дзеркальну, пласку і гладку поверхню із позначеними конфорками та вбудованим нагрівальним ТЕНом. Вони розігріваються до потрібної температури всього за 10-12 секунд та мають чудову теплопровідність.
Перевагами склокерамічних плит є:
- Зручне миття, оскільки поверхня рівна та пласка;
- Стильний дизайн;
- Нагрівальні елементи нагріваються та охолоджуються швидше, ніж у звичайних плит – воду можна закип’ятити вже за 2-3 хвилини;
- Виключається можливість опіків.
До недоліків можна віднести наступне:
- Склокерамічна плита дорожча за газову та звичайну електричну плиту;
- Для приготування їжі підходить лише чавунний чи емальований посуд;
- Поверхня плити легко дряпається, а для її чищення необхідні спеціальні засоби.
Індукційна електрична плита
І останній вид електричних плит – індукційні плити. Вони нагрівають посуд вихровими струмами, які створюють високочастотні магнітні поля. Це найсучасніший тип плити, і ось чому:
- Індукційна плита швидко нагрівається;
- Конфорка вмикається лише при наявному на ній посуді, а при його знятті – автоматично вимикається, що не лише економить електроенергію, а й унеможливлює опіки;
- Точно підтримує задану для приготування температуру;
- Поверхня швидко нагрівається та остигає;
- Легко очищується від бруду;
- Має велику кількість додаткових корисних функцій.
Недоліками таких плит можна назвати:
- Високу ціну індукційних плит;
- Наявність електромагнітного випромінювання;
- Велике навантаження на електропроводку (монтаж надійного автомата при встановленні індукційної плити – обов’язковий) ;
- Для індукційних плит підійде лише чавунний, емальований та посуд із нержавіючої сталі.
Тож, висновки залишаються за Вами. Яку обрати плиту – справа як смаку, так і інтер’єру оселі та технічних параметрів у ній. Domer, своєю чергою, виконає монтаж варильної поверхні за Вашим завданням у мобільному додатку. А якщо необхідна консультація щодо монтажу – наша диспетчерська служба з радістю Вам у цьому допоможе!